دنیای اطلاعات: این ابزار مشتمل بر کشورها به ترتیب حروف الفبا است. با این نرم افزار میتوانید جمعیت جهان را از نظر رتبه جمعیت ، امید به زندگی ، میزان باسوادی ، مذهب ، پیش بینی جمعیت ، ساختار سنی جمعیت کشورها و ... بررسی کنید.
لطفا کشور مورد نظر را نتخاب نمایید:
جمعیت جهان
جمعیت جهان به کل تعداد افراد بشر بر روی زمین در مقطعی از زمان گویند. جمعیت کره زمین بر اساس برآوردها تاکنون بیش از ۷ میلیارد و ۷۶۸ میلیون نفر برآورد شد.
جمعیت جهان از هنگام پایان قحطی بزرگ و مرگ سیاه (همهگیری طاعون) در سال ۱۳۵۰ میلادی رشد سریعی را آغاز کرد و از جمعیت حدود ۳۷۰ میلیون تن، به مقدار فعلی افزایش یافت. رشد جمعیت سالانه برای مدت کوتاهی در دهه ۱۹۵۰ و برای مدت طولانیتری در دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ به بالاتر از ۱٫۸ درصد رسید و در سال ۱۹۶۳ حداکثر رشد ۲٫۳ درصدی را تجربه کرد. شتاب نرخ رشد جمعیت پس از آن رو به کاهش تا سال ۲۰۱۱ به ۱٫۱ درصد رسیدهاست. در این سال حدود ۱۳۴ میلیون نفر به دنیا آمده و ۵۰ میلیون نفر درگذشتند. پیشبینی میشود در سالهای آینده میزان تولد در همین رقم ثابت بماند اما میزان مرگ و میر افزایش یافته و تا سال ۲۱۴۰ به ۸۰ میلیون نفر در سال برسد.
تراکم جمعیت
تراکم جمعیت راهی است برای سنجش جمعیت در واحد مساحت یا واحد حجم که تاکنون بارها در مورد موجودات زنده به ویژه آدمی به کار بسته شدهاست.
واحد تراکم جمعیت نفر بر کیلومتر مربع است؛ یعنی در صورت کسر، شمار افراد بر حسب “نفر” و در مخرج کسر، مساحت بر حسب “کیلومتر مربع” است که در نتیجه واحد تراکم جمعیت میشود نفر بر “کیلومتر مربع”.
نسبت جنسی
نسبت جنسی انسانی در دانش انسانشناسی و جمعیتشناسی به معنای نسبت جنسیتی بین دو جنس مرد و زن در گونه انسان میباشد. همچون دیگر گونههای جنسی در گونه انسان نیز نسبت جنسیتی مرد به زن برابر است با ۱:۱. در گونه انسان، نسبت جنسیتی ثانویه نوزادان پس از تولد برابر است با ۱۰۵ پسر در مقابل ۱۰۰ دختر؛ مطلبی که همواره از نظر علمی مورد بحث بودهاست. نسبت جنسیتی در تمام جمعیت جهان برابر است با ۱۰۰ مرد در مقابل ۹۹ زن. دلایل عدم توازن بین دو جنس ممکن است از عوامل طبیعی و تلفات جنگی تا کنترل عمدی جنسیت و کشتار جنسیتی در نوسان باشد. در زمینه جنسیت، اطلاعات ما در باره گونه انسان بیش از گونههای دیگر است. اما تفسیر این اطلاعات کاری دشوار است. نسبت جنسیتی انسان را میتوان از چهار منظر، چه در ابتدای تولد و چه در جامعه، مورد بررسی قرار داد:
۱- نسبت جنسی مرد به زن،
۲- نسبت جنسی مرد به زن،
۳- جمعیت مردان و
۴- جمعیت زنان.
اگر تعداد مردان ۸۰،۰۰۰ و تعداد زنان ۱۰۰،۰۰۰ تن باشد، نسبت جنسیتی برابر خواهد بود با ۱٫۰۸۰، ۰٫۹۲۶، ۰٫۵۱۹ یا ۰٫۴۸۱. معمولا در دانشهای مختلف نسبت جنسیتی را با جمعیت مردان میسنجند.
امید به زندگی
امید به زندگی یک شاخص آماری است که نشان میدهد متوسط طول عمر در یک جامعه چقدر است یا به عبارت دیگر هر عضوی از آن جامعه چند سال میتواند توقع حیات داشته باشد. هر چه شاخصهای بهداشتی و همچنین درمانی بهبود یابد امید به زندگی افزایش خواهد یافت و از این رو این شاخص یکی از شاخصهای سنجش پیشرفت و یا عقب ماندگی کشورهاست. امید زندگی زنان در همه جوامع چند سال (در کل جهان چهار و نیم سال) بیشتر از مردان است.
سواد
در تعریف سنتی؛ سواد، توانایی خواندن و نوشتن است یا توانایی بهکاربردن زبان برای خواندن، نوشتن، گوشدادن و سخنگفتن؛ ولی در مفهوم نوین این واژه به سطحی از خواندن و نوشتن که برای ارتباط کافی است گفته میشود یا سطحی که یک فرد بتواند مفهوم را بفهمد و انگارهها و اندیشههایش را تا جایی که بتواند در آن جامعه سهیم باشد، بیان کند. سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد (یونسکو UNESCO) تعریف زیر را دادهاست: «باسوادی توانایی شناخت، درک، تفسیر، ساخت، برقراری ارتباط و محاسبه در استفاده از موارد چاپشده و نوشتهشده مربوط به زمینههای گوناگون است. باسوادی زنجیره آموزشی را که توانایی رسیدن به اهداف، توسعهٔ دانش و پتانسیل، و شرکت کامل در جامعهای بزرگتر را برای یک فرد فراهم میکند، دربردارد.»
پیش بینی جمعیت
آگاهی از شمار، ترکیب سنی و جنسی، توزیع جغرافیایی، وضع اشتغال و بیکاری، سواد و سایر اطلاعات مرتبط با جمعیت همراه با سایر متغیرهای اقتصادی-اجتماعی از قبیل تولیدات، تجارت، توزیع درآمدها و … پایه و بنیان هرگونه برنامهریزی اقتصادی-اجتماعی را تشکیل میدهد؛ چرا که پیشبینی نیازمندیهای اولیه هر جامعه از قبیل غذا، پوشاک، مسکن، بهداشت، تعلیم و تربیت، اشتغال و … برمبنای آمارهای جمعیتی استوار بوده و از اینجاست که موضوع پیشبینی جمعیت و آگاهی از شمار و ترکیب سنی و جنسی آن در آینده اهمیت مییابد، زیرا طراحان و دستاندرکاران برنامههای توسعه اقتصادی و اجتماعی را از توجه به روابط متقابل موجود میان متغیرهای موثر در تحول اقتصادی و اجتماعی گریزی نیست و به جرأت میتوان گفت مهمترین متغیری که در برنامهریزی بهعنوان مبنای محاسبات در نظر گرفته میشود جمعیت و دگرگونی آن در گذشته و حال و پیشبینی تحولات آن در آینده میباشد.
از نیمه دوم قرن بیستم و با پیشرفت تکنیکها و روشهای آماری، موضوع پیشبینی جمعیت از جهات مختلفی چون پیشبینی کل جمعیت، پیشبینی جمعیت به تفکیک گروههای سنی و جنسی، پیشبینی جمعیت لازمالتعلیم، پیشبینی جمعیت شهری و روستایی و … توسعه زیادی پیدا کرده است. از آنجا که افزایش جمعیت تابع یک روش و رابطه ساده که در تمام شرایط صادق باشد، نبوده و عوامل متعددی در آن تاثیرگذارند، میتوان گفت که نتایج پیشبینیهای جمعیتی معمولاً از دقت لازم برخوردار نبوده و بایستی با دیده احتیاط به آن نگریست.