۶ مرداد ۱۴۰۳ ساعت: ۲:۵۹
محاسبه قیمت طلا در زمان خرید از طلافروشی

محاسبه قیمت طلا در زمان خرید از طلافروشی

دنیای اطلاعات: محاسبه ی قیمت طلای نو و دست دوم همیشه برای مشتریان این بازار موضوعی بسیار مهم بوده است و با توجه به پیچیدگی آن، مشریان همیشه در مواجهه با این موضوع سردرگم شده اند. اما حسابگر دنیای اطلاعات برای شما این موضوع را کاملا حل کرده است و با استفاده از امکانی ساده و کاربردی برای شما این امر را تسهیل بخشیده است.


نحوه ی استفاده از ماشین حساب

شما اگر به ویترین طلافروشی ها مراجعه کنید، انواع و اقسام طلا و جواهرات را مشاهده می کنید که همیشه دوست دارید قیمت دقیق آن ها را بدانید. به همین علت بهتر است بدانید که چه فاکتورهایی در قیمت طلای شما تاثیرگذار خواهند بود.

محاسبه ی طلای نو

برای اینکار فقط کافی است وزن طلا، اجرت ساخت و سود فروش آن را در ماشین حساب حسابگر وارد کنید تا بر اساس قیمت لحظه ای برای شما قیمت را مشخص کنید. باید بدانید که نرخ ۹ درصد مالیات و ۷ درصد سود، نرخ مصوب تمامی طلافروشی های سراسر کشور است و به همین دلیل به صورت پیش فرض در سیستم برای شما آورده شده است، در صورتی که فروشنده مالیات یا دیگر موارد را لحاظ نمیکند شما باید مواردی که لحاظ نمی شود را صفر درج کنید.
شایان ذکر است که اگر طلای خریداری شده ی شما جواهر و یا سنگ قیمتی هم دارد باید قیمت آن را در ماشین حساب وارد کنید، اما در غیر این صورت قیمت صفر را وارد کنید.
تخفیف هم یکی از فاکتورهای قیمت طلا است که به توافق میان مشتری و فروشنده تعیین می شود و اگر از فروشنده تخفیف گرفته اید، آن را در ماشین حساب حسابگر لحاظ کنید.

محاسبه ی طلای دست دوم

برای محاسبه ی طلای دست دوم تمامی مراحل بالا را انجام دهید، با این تفاوت که اجرت برای شما صفر خواهد بود و قیمت صفر را در بخش اجرت ساخت وارد کنید.

فرمول محاسبه قیمت طلا در زمان خرید از طلافروشی

وقتی از مغازه طلافروشی، گردن‌بند یا سرویس طلا می‌خرید، مبلغی که برایتان فاکتور می‌شود، به چه روشی محاسبه شده؟ خیلی از مغازه‌داران علاقه ندارند که مشتری از حساب و کتابشان سر در بیاورد و نحوه محاسبه قیمت طلا در زمان خرید دست شما بیافتد اما هستند کسانی که از شفافیت استقبال می‌کنند.
روش محاسبه ازین قرار است:

پول طلای خام + اجرت + سود طلافروشی + مالیات

حالا با یک مثال، جزئیات فرمول بالا را توضیح می‌دهم. فرض کنید شما النگوی زیر را برای خرید انتخاب کرده‌اید. نام این کار، النگو سارا هست به وزن ۱۸/۷۳۰ گرم (هجده گرم و هفتصد و سی سوت).

النگو سارا عیار 750

۱) پول طلای خام

منظور از طلای خام این است که فقط طلا، خود فلز طلا بدون درنظر گرفتن اجرت و سود مغازه طلافروشی، چقدر می‌ارزد. پول طلا از ضرب «قیمت هر گرم طلا» در وزن کار ساخته به دست می‌آید.
قیمت تابلو در این لحظه، ۱,۰۰۰,۰۰۰ تومان هست. یعنی هر گرم طلای هجده عیار، یک میلیون تومان، پس مبلغ طلای خام برای النگوی انتخابی ما ۱۸,۷۳۰,۰۰۰ تومان می‌شود.

18/730 × ۱,۰۰۰,۰۰۰ = ۱۸,۷۳۰,۰۰۰ تومان پول طلای خام

محاسبه پول طلا به روش فوق برای مواقعی است که عیار کار ساخته، هجده عیار باشد وگرنه باید وزنش را تبدیل به عیار ۷۵۰ کنیم، سپس در قیمت تابلو ضرب شود مثلاً کار ۲۱ عیار باشد. چنانچه با تبدیل عیار آشنا نیستید، مقاله «فرمول تبدیل عیار و محاسبه وزن۷۵۰» را بخوانید.

از چهار بخش فرمول محاسبه قیمت طلا در زمان خرید اولی‌اش به خوبی و خوشی تمام شد.

۲) اجرت ساخت و کارمزد

قسمتی که برای همه مشتریان، مبهم و سوال‌برانگیز است همین جاست. شما نمی‌دانید که طلافروش بابت این جنس، چه اجرتی را به کارخانه یا بازار پرداخته یعنی خودش گرمی چند تومان، کارمزد داده است.
مساله اجرت کاملا به وجدان فروشنده برمی‌گردد و راستگو بودنش اما می‌توانید پیش از خرید، همان جنس را در چند مغازه قیمت کنید و دقیقا از نرخ اجرت بپرسید و تا حدودی مطلع شوید.
برای محاسبه ی اجرت، وزن طلای ساخته را ضربدر فی اجرت هر گرم می‌کنند. مثلا النگوی مدنظرمان را گرمی ۵۰,۰۰۰ تومان برایتان فی می‌زند:
۱۸/۷۳۰ × ۵۰,۰۰۰ = ۹۳۶,۵۰۰ تومان.
اما واقعیت این است که اکثر کارها، اجرتشان درصدی هست. مثلا می‌گویند اجرت این کار ۱۷% است. روش محاسبه اجرت برای این کارها، درصد گرفتن از قیمت روز طلا هست.
مثلا قیمت تابلو ۱,۰۰۰,۰۰۰ تومان برای هر گرم طلاست، ۱۷ درصدش می‌شود: گرمی ۱۷۰,۰۰۰ تومان. با ماشین‌حساب، قیمت طلا را ضربدر درصد کنید سپس تقسیم بر صد. حالا که اجرت هر گرم را به دست آوردیم، در وزن ضرب می‌کنیم تا به پول اجرت برسیم.

18/730 × ۱۷۰,۰۰۰ = ۳,۱۸۴,۱۰۰ تومان پول اجرت

نکته مهم: اجرت کارهای درصدی، متناسب با نوسان قیمت طلا، کم و زیاد می‌شود

۳) سود مغازه طلا فروشی

پول طلای خام و پول اجرت، هزینه تمام‌شده برای طلافروش است یعنی مبلغی که پای خودش افتاده. بالاخره خودش هم باید سود کند، اما چقدر؟
در هر مغازه طلافروشی، دستورالعمل اتحادیه طلا و جواهر نصب شده: سود قانونی طلافروشان، ۷ درصد است. پول طلا و اجرت، هر مبلغی شد، هفت درصدش بابت سود تکفروش به مبلغ نهایی که شما می‌پردازید، اضافه می‌شود.

برای محاسبۀ هفت درصد با ماشین‌حساب، پول طلا و اجرت را جمع کنید، سپس ضربدر ۷ کنید و بعد تقسیم بر صد.

3,184,100 + 18,730,000 = 21,914,100 تومان که ۷ درصدش می‌شود: ۱,۵۳۳,۹۸۷ تومان سود مغازه طلافروشی

۴) مالیات ارزش افزوده

به آخرین بخش از فرمول محاسبه قیمت طلا در زمان خرید رسیدیم یعنی مالیات.
تا قبل از ۱۳/دی/۱۴۰۰ مالیات این‌طوری حساب می‌شد که به جمع مبالغ مراحل بالا، مالیات اضافه می‌شد. می‌دانید که نرخ مالیات ۹ درصد است.
اما خوشبختانه و بعد از آن تاریخ، مالیات به پول طلا تعلق نمی‌گیرد. یعنی فقط جمع اجرت و سود طلافروشی هرچقدر شد، مالیات دارد. در مثال بالا
۳,۱۸۴,۱۰۰ + ۱,۵۳۳,۹۸۷ = ۴,۷۱۸,۰۸۷

9 درصدش می‌شود: ۴۲۴,۶۲۸ تومان مالیات ارزش افزوده

از سال ۱۳۸۹ که قانون مالیات ارزش‌افزوده اجرایی شد، صنف طلافروش موظف شدند درصدی از بهای تمام‌شده زیورآلاتی که به مشتریان می‌فروشند را به‌عنوان مالیات محاسبه کرده و از خریدار دریافت کنند. این موضوع از همان ابتدا مورد اعتراض طلافروشان قرار گرفت چراکه معتقد بودند اصل طلا سرمایه است و ارزش‌افزوده‌ای ایجاد نمی‌کند که مالیات به آن تعلق بگیرد و مالیات فقط برای اجرت و سود تکفروش، باید محاسبه شود. سال‌ها این روش محاسبه هم به صنف طلا ضربه زد، هم به خریداران طلا.
خوشبختانه بعد از گفتگوها وجلسات متعدد و پیگیری همگانی طلافروشان، بالاخره تصویب شد تا محاسبه مالیات ارزش افزوده از سیزدهم دی ۱۴۰۰ فقط به اجرت و سود تکفروشی تعلق بگیرد و اصل طلا در آن دخیل نباشد بدین ترتیب، قیمت نهایی برای خریدار خیلی کمتر می‌شود.

مبلغ نهایی

به عددی رسیدیم که در فاکتور به عنوان مبلغ نهایی نوشته می‌شود و شما باید پرداخت کنید. فرمول را که یادتان نرفته:

پول طلای خام + اجرت + سود طلافروشی + مالیات

18,730,000 + 3,184,100 + 1,533,987 + 424,628 = 23,872,715 تومان مبلغ نهایی بابت النگو سارا

امیدوارم که این مقاله برایتان مفید باشد، منتظر دیدگاه‌های شما پایین همین صفحه هستم. البته فرمول را دستتان داده‌ام لذا سوالاتی مثل اینکه آیا گران فروخته یا خوب حساب کرده یا بیزحمت فلان رقم رو برام حساب کنید، قطعاً بی‌پاسخ خواهند ماند.

درباره ادمین

مجید کوهی طراح سایت و دانش آموخته مهندسی تکنولوژی جوشکاری است. وی از بحث و مطالعه در مورد فناوری و فلسفه لذت می‌برد، به سبک زندگی اسلامی علاقه دارد و اوقات فراغتش را با کیهان شناسی، طراحی مدارهای الکترونیکی و زمین شناسی می‌گذراند.
تعداد مقالات: 125 مقاله تا کنون.
تعداد ابزارها: 106 ابزار تا کنون.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیگ مستر